10 reguli de aur pentru un somn odihnitor
 

10 reguli de aur pentru un somn odihnitor


    Ce poate fi mai enervant  decat sa stai intinsa in pat, in intuneric, ascultand ticaitul ceasului de pe noptiera si asteptandu-l in zadar pe Mos Ene. Pentru a nu ajunge aici, iata o lista de reguli care daca este respectata poate aduce vise frumoase si nopti linistite:

    1. In fiecare seara e bine sa incerci sa mergi la culcare la aceeasi ora. Astfel organismul tau va incepe singur sa se pregateasca de somn.
   

10 reguli de aur pentru un somn odihnitor

    2. Fii activa peste zi, astfel ii dai corpului tau ocazia de a isi descarca adrenalina. Este indicat sa nu iti faci exercitiile de gimnastica seara si, pentru un somn odihnitor, prefera mersul pe jos.
   3. Evita siestele de dupa amiaza. Desi imediat dupa somnul din aceasta parte a zilei te vei simti plina de energie, seara vei adormi cu greu.

   4. Cu cel putin cateva ore inainte de culcare evita stimulentele precum cofeina, alcoolul si tutunul.  5. Nu apela la medicamente pentru a combate insomnia, ci mai degraba la remedii naturale, pentru ca astfel nu vei ajunge la dependenta. Iata cateva dintre metodele lipsite de riscuri pentru a adormi cu usurinta: bea cate un pahar cu lapte caldut indulcit cu miere sau fa-ti un ceai de musetel sau de tei. Incearca sa faci o baie cu apa la temperatura corpului sau pune sub perna un tampon de tifon pe care ai pus cateva picaturi de ulei de lavanda.
   6
. Asigura-ti conditii propice somnului. Nu te enerva si nu intra in discutii legate de probleme serioase cu cei din jur. Cu jumatate de ora inainte de culcare, ocupa-te de ceva care iti face placere, fara a te lasa insa absorbita complet.
   7
. Ia cina cu cel putin trei ore inainte de culcare. Digestia intarzie somnul si il face mai agitat. Daca ti se pare ca nu poti dormi de foame, o gustare usoara e suficienta.
  
8. Aeriseste bine camera in care vei dormi.
  
9. Incearca un masaj usor inainte de culcare. Maseaza-ti usor cu crema umerii, ceafa si talpile.
 
10. Daca pret de o jumatate de ora ai constatat ca nu poti adormi, nu continua sa te rasucesti din ce in ce mai nervos in pat. Ridica-te si fa altceva pana cand simti ca se apropie somnul.