Cartof

Cartof

     Cartoful a fost descoperit in Peru, de catre spanioli, cam pe la 1530 si introdusi dupa aceea, in Spania si in Italia. Cartofii intra in categoria legumelor radacinoase, pretuite pentru continutul de fibre si vitamine. Multe legume radacinoase, cum ar fi cartofii, morcovii sunt recomandate pentru carbohidratii sanatosi si satiosi cu care contribuie la nutritie. Cei care vor sa slabeasca incearca sa evite aceste radacinoase pentru ca sunt considerate bogate in calorii. De fapt ceea ce creste continutul caloric sunt de fapt sosurile sau grasimea aduagate. De exemplu cartofii prajiti acasa au 15 g de grasime la 100g, cipsurile contine peste 36 g de grasime la 100g. Dar sa comparam cu 100 g cartofi fierti sau copti care contin doar 0,1 g grasime.
 

Cartof
     Cartofii sunt o rezerva extraordinara de substante nutritive, in Irlanda fiind hrana de baza de generatii pentru muncitorii din agricultura.Cartofii ofera fibre, complexul de vitamine B (contine vitaminele B1, B2, B3 si B6. In special vitamina B1fier joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie), minerale si suficienta vitamina C pentru a preveni aparitia scorbutului, chiar si atunci cand sunt consumati la abur,fierti sau la cuptor(se consuma cu coaja). In mod firesc, cartofii preparati la cuptor sunt superiori pe plan nutritional pentru ca multe minerale importante cum ar fi potasiu, se gasesc in coaja. Cand cartoful este gatit, amidonul se digera usor de aceea poate fi inclus si in dieta persoanelor cu afectiuni digestive. Cartofii contribuie la eliminarea acidului uric, din aceasta cauza, este indicat reumaticilor. Cartoful contine o cantitate mica de provitamina A, vitamina K -cunoscuta pentru actiunea sa antihemoragica si antianemica, sulf - care combate excesul de seboree si fier (continutul de fier este de 80mg/100g, extrem de benefic pentru persoanele anemice). Cartofii noi sunt foarte bogati în tuberina. Cartofii invechiti care au capatat o culoare verde si au inmugurit contin o toxina denumita solanina (Solanina este un glicoalcaloid care poate produce dureri de cap, diaree, crampe iar în cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se intampla insa foarte rar). Desi valoarea lor nutritiva depinde de soiul si tipul de pamant in care sunt cultivati, cartofii reprezinta un rezervor de energie si proteine de aceea pot fi considerati un aliment minune.