Renunta la fumat!
Fumatul iti face rau asta o stim cu totii. In cel mai bun caz vei da pe tigari o mica avere, iar in cel mai rau caz iti vor provoca probleme serioase de sanatate. Desi fumatul in sine nu este o boala, ci un factor important ce contribuie la aparitia diverselor afectiuni, specialistii considera ca el ar trebui sa fie considerat o maladie. Lucrul pe care il auzi mereu este fie ca fumatul mareste riscul aparitilor bolilor, fie ca te complaci in acest obicei si astfel iti reduci simtitor sansele la o viata mai lunga. Totusi, desi nimeni nu pretinde ca e simplu sa renunti definitiv la fumat, exista nenumarate modalitati care pot face intregul proces mai putin traumatizant si iti maresc substantial sansele de reusita.
|
|
Datorita legaturii stranse dintre fumat si bolile de inima, pana acum s-au facut numeroase cercetari asupra implicatiilor renuntarii la fumat, precum si unele recomandari de baza, care au scopul de a te pregati pentru ziua in care vei renunta la tigari. - Spune familiei si prietenilor tai ca ai de gand sa renunti la fumat. Vei avea de doua ori de castigat: mai intai vei obtine sprijin moral apoi iti va fi cu atat mai greu sa nu-ti respecti hotararea luata pentru a nu ii dezamagi pe cei care tin cu adevarat la tine. - Repeta de mai multe ori replica pe care o vei da atunci cand ti se va oferi o tigara. Aceasta va fi desigur: '' Nu, multumesc. Nu fumez." - Fa-ti provizii de guma de mestecat speciala, plasturi sau biscuiti dietetici. Daca esti intr-adevar dependent de nicotina, un inlocuitor iti poate fi util. Ceea ce inseamna sa consumi nicotina dupa o metoda sigura (de obicei cea din guma de mestecat speciala) pana iti dispare reflexul de a aprinde o tigara. - Gandeste-te cati bani vei economisi si cum ii vei cheltui la sfarsitul primei luni de cand nu mai esti fumator. - Schimba-ti modul de viata daca fumatul a fost pentru tine un stimulent, un mod de a te relaxa, de a te elibera de stress sau de a avea mainile ocupate. Fii foarte atenta in acele momente si gaseste-ti alte lucruri de facut.
Cum sa alegi ziua in care sa te lasi de fumat Cea mai potrivita zi sa te lasi de fumat trebuie sa fie o zi cand ai parte de cel mai putin stres. Asta presupune un sfarsit de saptamana prelungit sau poate o vacanta dar si atunci trebuie sa te asiguri ca vei fi destul de ocupata incat sa nu te mai gandesti la fumat cateva zile. Cu o zi inaintea evenimentului, arunca toate tigarile si ascunde toate scrumierele, brichetele si alte lucruri care au facut parte din viata ta de fumatoare. Trebuie sa iti repeti mereu: Nu mai fumez! De acum, fara tigari. Ruptura trebuie sa fie definitiva. Cu cat nu voi mai fuma, cu atat imi va veni mai usor. Niciodata nu voi risca sa fumez doar "una" si gata. Altfel, mai mult ca sigur ca o vei lua de la capat. Nevoia de a relua fumatul variaza considerabil. Unii nu o simt deloc, altii tanjesc dupa tigari cateva zile sau poate saptamani, luni. Dar abtina-te si nu uita ca daca azi tanjesti dupa o tigara, nu va fi intotdeuna asa. Celor care au cedat momentului de slabiciune, expertii le recomanda sa incerce sa isi explice de ce au esuat. Apoi sa incerce din nou si sa nu cedeze pana nu reusesc.
Nu vei lua in greutate daca renunti la fumat S-a observat ca fumatorii, mai ales femeile, nu vor sa renunte la fumat intrucat se tem ca acest fapt va duce la crestere semnificativa in greutate. Nimic mai fals. Specialistii au alte pareri si anume: - dupa 6 luni, o treime din totalul femeilor care au renuntat la fumat au castigat putin sau deloc in greutate. - luarea in greutate (atunci cand s-a produs) a constat in mai putin de 2 kg si aceasta ingrasare a fost rezultatul consumului mai mare de alimente.
Alimente care pot atenua consecintele renuntarii la fumat - Consumul de cereale faciliteaza renuntarea la tutun. - Cu cat aciditatea din organismul tau este mai mare, cu atat mai repede vei fi tentat sa te apuci de fumat. sau daca fumezi deja, cu atat vei fuma mai mult. Ca atare, ar trebui sa eviti alcoolul, carnea de orice fel, ouale. - Consumul de alimente bogate in substante alcaline pot atenua neplacerile renuntarii treptate la fumat, intrucat permit nicotinei sa ramana in organism un timp mai indelungat si astfel se reduce nevoia de nicotina care ar putea fi satisfacuta printr-o tigara noua. Alimentele cu un bogat continut alcalin includ sfecla de zahar, spanacul si smochinele. Migdalele si stafidele te pot ajuta si ele: sunt bogate in substante alcalinesi pot fi consumate des, ca pe un substituent al tigarilor.
|