Coacaze negre

Coacaze negre

   Coacazele negre sunt o sursa foarte bogata de vitamina C, avand o concentratie de patru ori mai mare decat cea din portocale. Vitamina C este un antioxidant puternic, ce protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare, circulatorii si infectiilor( intareste sistemul imunitar, pentru raceala, gripa si rosu in gat). Coacazele negre contin cantitati substantiale de potasiu si foarte putin sodiu, deci sunt utile in tratarea hipertensiunii arteriale.Coacazele sunt utile in prevenirea cancerului, retinerii de fluide, hipertensiunii arteriale, stresului si anxietatii.

Coacaze negre

    Frunzele de coacaz negru contin uleiuri volatile, acid tanic si multa vitamina C. Le putem folosi in ceaiuri pentru gargara pentru ameliorarea ulcerelor cavitatii bucale. Daca luam intern, ceaiul are efect benefic asupra glandelor suprarenale, stimuland sistemul nervos astfel ameliorand stresul si anxietatii.
    Antocianozidele (pigmentii din coaja mov) au o actiune bactericida si antiinflamatoare, de aceea sunt folosite impotriva gutei. Guta sau poliartrita gutoasa este provocata de retentia acidului uric in sange. Astfel se depun la incheieturi uratii ( sunt niste formatiuni calcaroase), care distrug osul si cartilagiile, provocant excrescente dureroase, mergand pana la imobilitatea totrala a respectivei articulatii. Este socotita a fi o boala a marilor gurmanzi( se presupune ca aceasta boala o fac cei care mananca numai bunatati, mai ales carne rosie de vitel si de vita, marii bautori de cafea si fumatorii. O cauza mai putin cunoscuta a bolii este frigul). Un leac extraordinar pentru guta este ceaiul din frunze  de coacaz negru. Se prepara astfel: la o cana de apa clocotita, infuzam cinci frunze verzi. (bem una-doua cani timp de 2 saptamani). Ceaiul acesta nu poate fi baut de cei cu gastrite si ulcere hiperacide.
   Pentru cei cu stomacul sensibil este foarte  bun sucul din coacaze negre, oparite si pasate prin sita, la care adaugam zahar si apa( rezulta un fel de nectar foarte gustos si hranitor). Dintr-un kilogram de boabe oparite intr-un litru de apa se pot scoate cam trei llitrii de suc. (cura se face aproximativ 2 saptamani).Nectarul acesta se bea de placere.
   Pentru dureri in gat puteti face un suc caldut de coacaze negre astfel: Fierbem jumatate de ceasca de coacaze negre in doua cani de apa timp de 10 minute. Filtram amestecul si adaugam miere. Bem sucul cu inghitituri mici.