Portocala

Portocala

    Portocala isi are originile din Sud-Estul Asiei, India, Grecia, Turcia. Ea este denumita de chinezi drept "marul chinezesc" fiind considerat un elixir al tineretii. Continutul bogat de vitamina C din portocalele proaspat culese sau stoarse explica influenta sa benefica asupra sanatatii, datorita importantei ei uriase in combaterea infectiilor si mentinerea sanatatii organismului.     Portocalele contin betacaroten si bioflavonoizi in peretii membranelor. Ca doza zilnica recomandata, un pahar de suc de portocale asigura 110% vitamina C, 8% tiamina, 8% acid folic, 4% vitamina B6, 4% magneziu, 2% fosfor si sub 2% proteine, vitamina A, riboflavina, acid nicotinic, calciu si fier.

Portocala

     Daca bem sucul la masa, crestem absorbtia fierului cu pana la de doua ori si jumatate.
    
Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange, dand energie organismului. Utilizarea regulata a portocalelor previne infectiile si imbunatateste circulatia. Portocala contribuie la longevitate recomandandu-se sa se consume proaspete si coapte, cu tot cu samburi si membrana.(nu cu coaja) Portocala este un fruct eficient in remediul indigestiei cronice stimuland fluxul sucurilor digestive prin imbunatatirea digestiei si cresterea apetitului. Creaza o stare potrivita fata de dezvoltarea bacteriilor in intestine.
    In caz de raceala, febra, consumul regulat de portocale ajuta organismul reprezentand o sursa naturala de energie, datorita absorbtiei rapide in sange a zaharului din portocale.
    Portocala este benefica in tratarea constipatiei. Daca mananci o portocala inainte de culcare apoi una dimineata este o cale excelenta de a stimula actiunea intestinelor. Influenta stimulatoare generala a sucului de portocale exercita o activitate peristalica si ajuta la prevenirea acumularii de reziduri in colon, care duc la putrefactie si auto-intoxicare.
    Portocala contine atat calciu cat si vitamina C de aceea este recomandata in bolile oaselor si a dintilor.
    Beneficiile portocalei asupra unui organism bolnav sau sanatos sunt numeroase. Sucul de portocale este excelent si pentru cei mici, deoarece ii ajuta la crestere normala.
    Deoarece citricul contine fosfor, calciul este mult mai bine asimilat de corp, fiind bun si in cazul copiilor, anemicilor, celor cu boli de inima, cu astm, celor cu febra sau convalescentilor.
    Uleiul esential de neroli preparat din flori de portocal, se utilizeaza in aromoterapie ca sedativ usor( cinci picaturi puse in 25 ml de ulei volatil sunt de ajutor in masajul spatelui, gatului, umerilor pentru detensionare si stimulare a somnului.
    Nerolii sunt folositi ca ingredient principal al apei de colonie, care folosita la masajul tamplelor, poate elimina imediat cefaleea.
    O portocala pe zi poate tine ulcerele departe, conform unui studiu publicat in Jurnalul Oficial al Colegiului American de Nutritie. In acest studiu, cercetatorii au evaluat datele de la peste 6000 de adulti. Participantii la studiu cu cele mai înalte niveluri din sange de vitamina C au avut o incidenta mai mica de 25% a infectiei cu helicobacter pylori (H. pylori), bacteria responsabila de producerea ulcerului peptic si la randul sau, un risc crescut pentru cancerul de stomac. Mananca o portocala sau bea un pahar de suc de portocale in fiecare zi si astfel poti preveni ulcerul gastric.
    Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca cei care se bucura de un pahar pe zi de suc de portocale proaspat stors pot reduce semnificativ riscul de aparitie a artritei reumatoide.